Openingstijden ruitershop

Maandag

10:00 tot 18:00

Di t/m Vrijdag  10:00 tot 19:00
Zaterdag  09:00 tot 17:00

Adresgegevens

Bemelmans Ruitersport
Vaesrade 4
6361HH Nuth

Contactgegevens

Ruitershop  0031(0)455241972
Manege  0031(0)455241972
Mobiel  0031(0)622261743
Telegram APP https://t.me/Bemelmans
Gasterij  0031(0)622760230
Fax  0031(0)842203219
E-mail info@br4u.nl

www.instagram.com/bemelmansruitersport/

https://www.facebook.com/Bemelmans-Ruitersport-1424387091152358/

Bedrijfsgegevens

Kvk  14097095
BTW  NL819126627B01

 

Historie

Hoe is Manege Bemelmans ontstaan?

Harrie Bemelmans met Pirata van Sjir Habets de melkboer uit Hoensbroek. Op het CH te Hulsberg aan de Wissengracht, vrijheidsdressuur trok een groot publiek aan het was ook wel speciaal wat er toen allemaal mogelijk was met een paard.

Lees meer

Begin manege Vaesrade

Hoe is Manege Bemelmans ontstaan...

Harrie Bemelmans met Pirata van Sjir Habets de melkboer uit Hoensbroek. Op het CH te Hulsberg aan de Wissengracht, vrijheidsdressuur trok een groot publiek aan het was ook wel speciaal wat er toen allemaal mogelijk was met een paard.

’s Morgens of ’s avonds laat trainen voor het werk, niet alleen het werk van de ruiter maar ook het werk van het paard. Overdag werd door het paard de melk kar getrokken en overal de melk bezorgt door .. ’s zondags was meestal de vrije dag waarop er tijd was om op concours hippique te gaan. Dan ook nog prestaties leveren in de dressuur tot de klasse Z, het springen in de klasse Z, het achttal klasse Z hoorde erbij, waar een shownummer mooi was op het concours. De Vossenjacht, en het Jas rennen het waren allemaal zaken die het concours in Hulsberg zo speciaal maakte.

In 1967 dacht men er anders over, het geld werd verdient met werken met paarden en door paarden werk, wie gaat er nu een manege beginnen en daar geld in verdienen. H. Bemelmans was een van de eerste die een manege ging bouwen, het woonhuis met balkon werd met Ome Zef een metselaar van beroep gemaakt, en veel noeste arbeid.

Iraan het eerste paard van Manege Bemelmans gekocht van de Familie Beckers waarvan de kinderen nu de scepter zwaaien over Auberge De Rousch.

Hier met op de achtergrond de in aanbouw zijnde manege. De tijden veranderen mee en mee, met leren paardrijden zijn er velen begonnen in Vaesrade / bij Harrie Bemelmans in Vaesrade begonnen.

LRV Nuth 1967 tot heden

In die tijd al groeiende werd er door verenigingen uit de regio gebruik gemaakt van een van de 1e Manege’s in Zuid Limburg, Ons Genoegen uit Schinnen, De Gele Ruiters uit Oirsbeek waar ook de pony sport van Jo begon, want er was in Nuth pas een LRV Nuth, opgericht in 1967 door ...
Deze organiseerde ook de CH te Nuth en dit allemaal op en rond de Manege in 1968 reed burgemeester Opfergeld van de Gemeente Nuth op .. jarige leeftijd de parade voor samen met Joke op 6 jarige leeftijd, een van de oudste ruiters samen met een van de jongste ruiters van Nuth op dat moment.

Jong geleerd is oud gedaan, op Sonja leerden velen het springen hier op de foto met Joke op 6 jarige leeftijd al springende
Vanuit het beneden terrein verhuisde het CH Nuth naar het boventerrein, tribunes werden er aangelegd , vanaf de berg had men prachtig zicht op het verloop van de wedstrijden

Hier zag men het uitzicht vanaf de berg, omringt door de bossen

PC Nuth 1972 tot heden

Successen konden niet uitblijven, de ponysport groeide in de 70er jaren, De Gele Ruiters, Ons Genoegen, de Sportvrienden Bocholtz, Sittard allen groeiden. Het kon niet uitblijven dat er naast de LRV Nuth in 1972 ook een PC Nuth kwam. Onder de deskundige leiding van Harrie Bemelmans kreeg men geduchte tegenstand, een team samen gezellig op concours met de vrachtauto van de Familie Gelissen uit Beek.

De Familie Janssen, Oomis, Spitler, Vorage ( hier op de foto Pa Oomis, Jos Janssen, Harrie en Jo Bemelmans) samen een team Frankie ,Hans, Jos, Jo en Wim welke telkens op de wedstrijden hoge ogen scoorde
Niet te vergeten de vele meiden die in de dressuur hoge ogen scoorden, Ingrid en Wilma Sanders, Marlies Vorage om enkele te noemen van de begintijd
Het ligt in de bedoeling om deze pagina uit te breiden met de door jullie toegezonden foto’s van de vervolg jaren van PC nuth.

Succes Manege Bemelmans

Sirocco in 1974 Reserve Kampioen op de Limburgse Kampioenschappen georganiseerd door de Gele Ruiters uit Oirsbeek

Tijdens de prijsuitreiking Kampioen Henk Kempen met Remy van PC op de Berg Hingen, reserve kampioen Jo met Sirocco van de PC Nuth, en 3e Wimpel gereden door Wilbert Suvrijn de later Prof voetballer van Fortuna, Roda JC , Oranje en zijn laatste club Montpellier.

Na de B pony ( met een schofthoogte van maximaal 1.27 m.) Sirocco gekocht bij de famlilie Van Loon in Crauwbeek, welke joke hem wel wilde hebben maar er niet op ging zitten om te proberen, waarop van Loon zei neem hem maar mee als jullie hem goed vinden komen jullie hem maar betalen is ie niet goed brengen jullie hem maar terug. In die ene week werd er op gereden en lief was ie, dus Sirocco bleef. Daarna kwam Condios ( voorheen van de Familie Dortands uit Oirsbeek), Edwoud ( voorheen van de Familie Spitler uit Heerlerheide )en Gold Flower ( voorheen van de Familie Kwerreveld uit Hoensbroek)

De laatste was een pony die in onze ponyclub de klik niet vond met zijn berijder, maar dat ie kwaliteit had dat had de instructeur Harrie Bemelmans wel gezien, toen de kans zich voor deed om hem te kopen werd dit ook gedaan. Na een rust periode van 2 maanden in de wei waar de pony kon vergeten en nieuwe energie opdoen, werd Gold Flower opnieuw op conditie gebracht, met het zomerseizoen voor de deur begonnen in de klasse B dressuur in 3 wedstrijden zo hoog scoren dat ie moest promoveren.

In de klasse L springen beginnen en binnen ½ jaar door promoveren naar de klasse Z om nog mee te mogen doen aan de selecties voor het EK, welke nog een beetje vroeg kwamen 19 september 1976 NKB Kampioen D Zwaar
1976 was het jaar waar deze combinatie bijna elk concours bij de beste 3 eindigen in de klasse D zwaar, op de Limburgse Kampioenschappen werd Edwoud verkocht, op zoek naar een nieuwe 2e pony Mary May van Jan Schoonwater waar de keuze op was gevallen, een drukke dag.

Op het kampioenschap van Limburg moesten we met Gold Flower genoegen nemen met een 9e plaats, Jan werd kampioen met Mary May, opeens was deze niet meer te koop want de titel moest verdedigd worden op de NKB kampioenschappen te Wanroy.

Het was weer een lange dag in Wanroy vroeg vertrekken uit het zuiden, de eerste manche was Gold Flower foutloos de Limburgs kampioen lag er al uit met een stop. De 2e manche was weer een foutloze rit voor Gold Flower voor de barrage moest geloot worden voor de startvolgorde, pech of geluk ?
We moesten als eerste van start, Snel en Foutloos, zo gezegd zo gedaan, alles zat mee foutloos en snel, een tijd waar iedereen zich op stuk reed. Iedereen maakte fouten, als laatste starter reed Henk van Enckevort rustig op foutloos en stelde daarmee een reserve titel zeker.

Huldiging van de 1e NKB Kampioen is de Kring Zuid Limburg
Het pomphuuske was toen al moeizaam om als vereniging iets te organiseren en uiteindelijk iets over houden.

Zaal Smeijsters daar was alles mogelijk, iedereen van de club was erbij, een echt feest de leden erbij in tenue, het voltallige bestuur, Dhr Van Geleuken, Marlie Braak, Ruud Rutjes, Cees van Aalst

De afvaardiging van de LRV Nuth kwam feliciteren Dhr. Vd Staak en Drs de Vreese.
Alle verenigingen waren erbij iets dat toen heel normaal was, de Kring vertegenwoordigers van verenigingen uit heel het zuiden. Alle vrienden en bekenden.

Nashville & Oscar

Oscar werd aangeschaft bij de familie Diederen uit Linne, na een periode van wennen en de overschakeling op professionele begeleiding van Wiel Heber uit Asenray.

Wiel Heber werkte op zijn beurt voor stal hendriks van de bekende springruiter Emiel Hendriks uit Baarlo en later op Stal De Molshoop met Henk Nooren welke ook richting zuid limburg verhuisde.

Wiel kon op de basis die Vader Harrie had gelegd verder bouwen, verfijnde de wijze van rijden ook werd er nu meer geluisterd naar wat de instructeur te vertellen had. De Successen bleven niet uit. Velen volgden de ingeslagen weg met Wiel dit alleen om de succesen te evenaren, Ben Boessen uit Geule, Con Mols uit Schinveld, de gebroeders Verheij uit Margraten, Eed Meijer uit Kerkrade. Henry Meijer uit Geleen. De geschiedenis van Nashville ( stamboeknaam Nelson ) is een verhaal apart.

Een paard dat als 5 jarige op stal kwam hij stond al een klein half jaar elders op stal. Met het zadelmak wilde het maar niet vlotten. De Familie Peters uit Posterholt kwam in contact met Harrie Bemelmans, en zo kwam het balletje aan het rollen, en Nelson werd opgehaald en kwam naar Vaesrade. De kantine zat redelijk vol, en de verhalen deden de ronde. Het duurde niet lang of Nelson werd opgezadeld, gelongeerd en……. Natuurlijk moest Jo erop. Iedereen had gehoopt op enige sensatie maar Nelson was wel zadelmak.

Het duurde enkele weken en Anja Peters kon al zelf komen rijden op Nelson onder leiding van Harrie. Op een gegeven moment was Nelson zover dat hij mee naar Posterholt kon. Men had er veel plezier mee, De zoon kreeg er een fijn wedstrijd paard aan reed er M dressuur en M springen mee, alleen in de zomermaanden in de wintermaanden kreeg Nelson rust.

Een ongeluk met de brommer maakte een voorlopig einde aan de sport loopbaan van Nelson met Peter
Nelson stond al een tijdje op stal, en er waren voorlopig geen vooruitzichten dat er weer wedstrijden gereden konden worden, dus werd Nelson te koop aangeboden, Piet Raijmakers kwam hem proberen, het was een goeie alleen jammer dat ie zeer onrustig op stal was. Iets wat men niet zag zitten om aan te kopen. Achteraf een geluk.
Weer kwam Jan Peeters , Harrie tegen, het was een schande dat zo een goed paard op stal stond, zo kwam het dat Jo Nelson moest gaan halen in Posterholt. Daar aangekomen stond die op stal, lange haren, manen zo lang, hij zag er niet uit. Jo dacht wat moet ik daar nu mee, wat heeft Pa nu toch weer geregeld.

Maar Pa had het beloofd aan Mijnheer Peters dus ging ie mee naar Vaesrade, hij had ook nog engte vrees op de trailer, dus de lol kon wel op. Eindelijk in Vaesrade de dag erna het scheer apparaat er maar eens overheen, jammer dan, dat liet ie niet toe, eerste maar eens Drs Henk Schiffelers gebeld die kwam hem verdoven, toen kon ie geschoren worden, de manen getrokken, het was al een heel ander paard. De week erna kwam Mevrouw Peters maar eens naar Nelson kijken, het was weer druk op de manege, dus werd er verteld hij staat beneden in de kelder ( de plaats onder de bungalow waarin het begin tijd 25 paarden onder stonden gestald) Zo gezegd zo gedaan, even erna kwam mevrouw peters terug , Nelson staat niet beneden, meteen paniek dat kan niet dus mee kijken zou ie zijn uitgebroken, toch niet “ het eigen paard werd niet meer herkend”

Het zomerseizoen stond voor de deur, de eerste wedstrijd was van Ons Genoegen in Schinnen, Springen klasse L resultaat een weigering. Na deze zondag kwam een reeks aan succes, Harrie had het weer goed herkend het was een topper.

Van begin zomer tot einde zomer, 19 overwinningen van de klasse L , M en zelfs in de klasse Z op het traditionele concours hippique op Ten Esschen met als afsluiting de Limburgse Titel in de Klasse M te Sevenum

Rob Ehrens

Rob Ehrens welke net succesvol begon op de Internationale wedstrijden eindigde hier in Sevenum in dezelfde klasse op een 4e Plaats met een nieuwe topper.
Nashville een paard uit 1000
Vader African Drum uit een moeder van Olaf van Wittenstein.
De eerste winter was een minder succes, dat had hij nog nooit gedaan.
Maar in de zomer was ie er weer helemaal bij, in de klasse Z was het een moeilijk te kloppen combinatie, snel , voorzichtig, wendbaar en met vermogen
Op zijn weg kwam nog een Limburgse Kampioenschap in de klasse Z, winnaar van 10 tallen Z parcoursen, het indoor seizoen werd ook beter voor bereid ook daar was het weer een winnaar van vele wedstrijden
Winnaar van de Prins Bernhard Bokaal een begeerde prijs op het jaarlijks concours in Ten Esschen, Winnaar van de Grote Prijs van Sittard, jaarlijks een van de zwaarste wedstrijden op Hemelvaart te Graetheide

Met als een van de laatste wapenfeiten op 16 jarige leeftijd als oudste paard van het veld in een barrage met 7 kandidaten op de Limburgse Indoor kampioenschappen bij het Edele Ros als enige foutloos over 2 manches met aansluitend als enige foutloos in de barrage , met als beloning Kampioen van Limburg
Vanaf de dag dat Nashville naar Vaesrade kwam is er nooit een dag Spijt geweest.

In de tijd dat Rob Ehrens zijn springstal had in vaesrade

Paarden als Topaz van Henk Maessen, Stability van Cees Klaver en Macho KB bevolkten de tallen in Vaesrade

De leuke dingen om van Rob Ehrens te weten

  • geboortedatum 30 oktober 1957
  • Burgerlijke staat: Getrouwd met Vilja Scheeren
  • Kinderen: Zoon Robbert, geboren 8 juni 1986
  • Werk: Spring/handelsstal drijven, samen met vrouw en zoon 
  • Functie KNHS: Bondscoach springruiters senioren
  • Hobby’s: Thrillers en actiefilms kijken.
  • Favoriete acteur: Jean-Claude Vandamme.
  • Lectuur: Ik lees te weinig. Af en toe boeken van Dick Francis.
  • Vaklectuur: Vaklectuur: Hoefslag, Strengen, Paardenkrant. Soms buitenlandse bladen als ik die tegenkom. Ik lees vooral de educatieve stukken.
  • Ontspanning: Lekker thuis zijn met mijn eigen gezin. 
  • Tv-programma’s: TV programma’s Crime Scene Investigation. CSI Miami. Sport, met name schaatsen en darten. Geen praatprogramma’s.
  • Lievelingseten: Lievelingseten: Buitenshuis Japans. Daar pleeg ik een moord voor. Dat kook ik zelf ook wel eens. Maar Vilja’s rijst met kip en kerrie is ook heel lekker.
  • Favoriete vakantie: Favoriete Vakantie: Wintersport. Omdat ik mijn schouder een paar keer uit de kom had, heb ik dat op moeten geven.
  • Beste eigenschap: Ik ben positief aangelegd.
  • Slechte eigenschap: Ik zie soms tegen dingen op die naderhand toch mee blijken te vallen. 
  • Favoriete paard: Favoriete Paard: Sunrise, het paard waarmee ik het meeste gewonnen heb. Maar ik heb veel paarden gehad die me na aan het hart lagen. Ik beschouw paarden als kameraden, nooit als objecten.
  • Toekomstideaal: Toekomst ideaal: Als bondscoach senioren ben ik wat dat betreft in de laatste fase. Ik heb alles zelf gereden en hoop ook als bondscoach successen te boeken. Privé hoop ik dat ons bedrijf zich zodanig ontwikkelt dat Robbert er een goede toekomst in heeft.

Prestaties Rob Ehrens
Olympische Spelen:
1988 Seoul: 16e ind. 5e team. Paard: Sunrise.


WK’s:
1986 Aken: 23e ind. 8e team. Paard: Oscar Drum.
1982 Dublin 40e ind. Paard: Oscar Drum.


EK’s:
1987 Sankt Gallen: 14e ind. 4e team. Paard: Sunrise.
1985 Dinard: 27e ind. 5e team. Paard Oscar Drum.
1983 Hickstead: 16e ind. 4e team. Paard Surprise (v. Amor).
1981 München: 19 e ind. 3 e team. Paard Koh I Noor.


WK’s jonge paarden:
1997 Lanaken 1e. Paard: Ilian (v. Zuidhorn)


Wereldbekerfinales:
1988 Gotenborg: 10e. Paard: Sunrise.
1985 Berlijn: 19e. Paard: Oscar Drum.
1983 Wenen: 25e. Paard: Reinolvio (v. Pericles xx).
1982 Gotenborg: 10e. Paard Oscar Drum.


Nederlandse kampioenschappen:
1992: 2e; 1991: 3e; 1988: 1e; 1986: 3e; 1985: 3e; 1983: 1e; 1981: 3e.

Meer dan 30 Grote Prijzen gewonnen, waaronder Hickstead, Calgary, Wiesbaden, ’s-Hertogenbosch, Amsterdam, Leeuwarden, Walldorf, Helsinki en Zuidlaren.

Het SHOWPROGRAMMA werd 24 maart j.l. door bijna 1000 bezoekers met name leden, oud leden en paardensportliefhebbers uit de wijde omgeving bewonderd
De nadruk bestond bijna geheel in het teken van de paardensport, hierbij proberden we een nadruk erop te leggen dat mensen die in het verleden een basis voor paardrijden hebben gelegd op manege vaesrade, en met name les hebben gehad van de oprichter van manege vaesrade, Harrie Bemelmans
Robbert Ehrens zijn eerste pony rijlessen kreeg hij op Jacky van Harrie Bemelmans, in de tijd dat zijn vader Rob Ehrens zijn springstal had gehuisvest in Manege Vaesrade.

Robbert heeft 24 maart 2007 met enkele leden van de ponyclub een springclinic verzorgd

Jeannette Haazen was er ook bij vanaf 22.00 u. verzorgde zij een Dressuurclinic op 24 maart 2007 speciaal naar Nuth gekomen en mooi op tijd daar zij eerder op de Avond nog deelnam aan Indoor Brabant. Hieronder een kleine stukje geschiedenis van haar website, wil je meer over haar lezen www.jeanettehaazen.com

In eerste instantie was ik er nog niet zo weg van, ik speelde liever met mijn Barbies, mijn zusje was toen wel al fanatiek aan het rijden op zo’n wilde Manege, zo van hup erop en gas geven in de Brunsummerheide, nooit geleerd hoe je moest lichtrijden of zo, het ging gewoon alleen maar hard.

Ik vond dit niets en ben toen op Manege Kessels begonnen met echte lessen, want ik wilde precies weten hoe iets moest. Details vond ik toen al erg belangrijk. Heb hier een fantastische basis gekregen.

Na deze periode kwam ik op Manege De Rousche in Heerlen terecht waar eigenlijk het “echte” paardrijden begon. Ik leerde daar keurig recht zitten en had daar een geweldige tijd met veel vriendjes en vriendinnetjes en goede lesgevers elk op hun eigen manier. Aanstoot, Bruin Botermans, Bemelmans, Pierre Bruls.

De vriendschap van toen met mijn zes vriendinnen heb ik nog steeds. We zijn al meer dan 35 jaar bevriend. Mijn eerste paard was een draver Aranka genaamd, natuurlijk niet ideaal voor dressuur maar wist ik veel toen, we reden gewoon heerlijk recreatief op een oergezellige manege en hadden lol aan de knol en Pa op de achtergrond. Echter toen jaren later, door school en heel veel andere dingen het gevoel naar de paarden toe een beetje was verwaterd, leerde ik Chris kennen. Mijn wereld veranderde compleet, zat ineens toch weer midden het paardengebeuren.

Chris runde al een tijdje manege Heihof in Landgraaf en mijn oude virus stak weer de kop op. Met het virus én als vrouw van de instructeur dan ga je ervoor. Dan wil en moet je gewoon keihard meewerken. We hebben een geweldige tijd gehad en hebben 27 jaar een ongelooflijk gezond en bloeiend bedrijf opgebouwd.

Nu in het Belgische Neeroeteren, kijk op www.jeanettehaazen.com
een toepasselijk kranten artikel uit de tijd dat Jeannette en Chris nog de manege in ubach over worms hadden, waar het jaarlijks concours hippique plaats vond